добави в предпочитани | направи начална страница | мобилна версия
 

Художествена галерия

 

"Красота в багри" -

десета юбилейна изложба живопис на Марин Минков

 

Загадъчният свят на Марин Минков

На 5 март беше открита деветата  самостоятелна изложба на Марин Минков. Художникът представя 29 картини – маслена живопис, акварел, шаржове, някои  картини са рисувани с пясъчната техника –“ теко боко “.
Марин ни дарява неповторимото  свое и различно виждане – за заобикалящия ни свят, в който има  толкова  красота и нежност!
Мирише ни на детство, каква красота има в пейзажите - ” Утро “, „Край Камчия”.  Чудесна е и картината “На лов“! Снегът и дървесата сияят, бели  и снежни в „Зимна прелест“, а   творбите му „Пладне“, „Есен” и „Лято”, са  толкова близо до Клод Мoне, великия френски импресионист!
Вгледаме ли се в натюрмортите, ще открием отново красотата на сезоните - лято /По жътва/, пролет,  зима, есен,  ще усетим аромата на люляк, ще видим мелничката на нашите баби, ще  пием кафе, или жадни щe вкусим изворна вода от кратунка или от бъкела на своето детство.
“Отломки  от славно време“ е наречен цикълът от картини  за Велики Преслав.
Неусетно, чрез духовните очи на художника  ще усетим  празниците  на нашите деди, а и днес, ще се усмихнем на дружеските шаржове под наслов “Нашенци“.
Художникът ни подарява в живопис един празник днес, един съвършен и  красив свят!

Радка  Костадинова

 

Творби на Марин Минков са изложени в арт-галерията на Общината

 

Изложба на икони

Изложба на икони, посветена на 200-годишната на преславския храм „Св.Св. Петър и Павел”, е експонирана в артгалерията на старопрестолен Велики Преслав. Самоукият майстор-художник Иван Геров е работил в продължение на година върху образите на светци и исторически личности, изписани с уникална технология, която предстои да бъде патентована.

Вход към галерията

 

АРТ   ГАЛЕРИЯ 

Открита на  01.03.2008 г. в сградата на Община В. Преслав. Постоянна експозиция от картини - дарение от художника Ангел Методиев /1921 г – 1984г /. Представяни са експозиции от творби на художници от община В. Преслав – Иван Геров, Панайот Калудов, Марин Минков.

 

Биографична справка за художника Ангел Методиев

Художникът Ангел Методиев е роден на 15. 03. 1921 г. в с. Кирково, сега квартал на В. Преслав. Завършва Художествена академия в гр. София с пълно отличие. Поканен е да работи  в Художествената академия като асистент на професор Панайот Панайотов, професор Ненко Балкански, впоследствие и при професор Илия Петров по специалността си живопис. Майстор в портретното и пейзажното изкуство. До 1970 г. е преподавател в художествената академия, след което преминава на свободна практика.Организира много частни подготвителни курсове за студенти и самостоятелни изложби. Участвал е в почти всички  национални изложби. По негова инициатива за първи път в България, в гр. Петрич, се прави „Среща на живописта, поезията и музиката”.  В последните 10 години от своя живот художникът Ангел Методиев, вдъхновен от свой студент, започва да се занимава и с дърворезба. Голяма част от дърворезбите му остават в незавършен вид.
            

Ангел Методиев почива неочаквано на 29 април 1984 в гр. София на 63 годишна възраст. По негово предсмъртно желание картините и дърворезбите му са дарени на родния му град. Една от големите му мечти, да се направи къща – музей, в която да бъдат изложени неговите творби, намира реализация в създаването на  общинската Арт – галерия.

 
     
 
     
 
     
 

 

 

Община Велики Преслав © 2007