добави в предпочитани | направи начална страница | мобилна версия
 

Военни паметници

 

 

“Св. Трифон Зарезан” - 14 февруари

Празникът е свързан с местния поминък - отглеждането на лозя и производството на хубаво вино, ракия и коняк.
Участници: местните лозари от Земеделските кооперации, винопроизводители от “Винекс Преслав” и Хан Крум, граждани, гости на града.
Празникът във В. Преслав започва на площада пред читалището, където под звуците на оркестъра се събират местните лозари, винопроизводители, гости, граждани. С празнично поздравление към присъстващите се обръща кмета на общината. Трифон Зарезан тържествено  обявява и награждава най-добрия производител в  конкурса “Баш винар на годината”. Следват песни ихора ,съпътствани от дегустация на бяло и червено вино, произведено от  “Винекс Преслав”. Участниците в тържеството се отправят към близкия лозов масив, където се извършва ритуалът “Зарязване”, включващ водосвет за здраве и берекет, зарязване на лозето от  Трифон Зарезан, кмета, гостите. Празникът завършва с народни хора и общоградско веселие.

 

Майски културни тържества ”Преславска пролет”  /1май-31 май/

Майски културни тържества “Преславска пролет” са вълнуващо културно събитие в живота на общината и града. В рамките  на целия месец  с участието и съдействието на Общинска администрация,  Народно читалище ”Развитие”, училища, детски градини, спортни клубове, местни творци, Археологически музей “В. Преслав” се провеждат редица културни дейности като: откриване на изложби от картини, икони, гоблени, фотографии, спортни отличия, творби на малката пластика от  местни творци, юбилейни концерти на самодейни и училищни състави и формации, концерти на известни български изпълнители, научни конференции, театрални премиери, представяне на книги и стихосбирки на местни творци, среща с издатели, приеми, патронни училищни празници, детски празници, празнични срещи с учители и културни дейци, пенсионери, среща на ветераните по случай 6 и 9 май, общоградско тържество по случай 24 май - празник на града  което включва: връчване на общинската награда “Златен век” за значими, стойностни постижения в образованието, просветата, културата, спорта и обществената дейност, обявяване  и награждаване  първенеца на випуска за съответната година, тържествен концерт.

 

Общински фолклорен събор

Провежда се първата събота на м. юни в местността “Борова гора” край гр. Велики Преслав. В него вземат участие всички  работещи читалища на територията на общината. Всяко от тях  се представя  с програма, подготвена през новия художествено – творчески сезон с участието на   самодейни групи за пресъздаване на обичаи, детски,женски, мъжки фолклорни групи за песни и танци, индивидуални изпълнения. Целта е да се съхрани, развие  и популяризира  местния български фолклор, да стане достояние на културната общественост дейността на нашите  читалища.

 

Община Велики Преслав © 2007