добави в предпочитани | направи начална страница | мобилна версия
 

БАЛ на ДОБРОВОЛЦИТЕ от ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ

12.02.2014 08:12

БАЛ на ДОБРОВОЛЦИТЕ от ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ

 

Дойде време да се поздравим.

 

На 03 февруари 2014 (понеделник) на специална церемония бяха отличени активни млади хора от гр. Велики Преслав, които в периода септември 2013 – януари 2014 реализираха малки проекти за развитието на своя град и неговите хора.

 

След проведено обучение, 21 младежи от града развиха своите проктни идеи и получиха финансиране за резализацията им. Условието бе идеите им да са в полза и насочени към хората и общността. В рамките на 4 месеца те реализираха проектите си, като включиха малки деца и ученици в първи – до трети клас, връстници, учители, съседи и привлякоха всякакви допълнителни ресурси, за да сбъднат идеите си. Минаха през проблемите на бюджетирането и управлението на парите и времето, за да кажем на финала – „Да, удовлетворени сме от постигнататото!“

 

Ето някои от темите, по които те работиха:

 

1/ Дебора Драгомирова и Димитрина Димитрова - Реновиране на градинка и спортна площадка в междублоково пространство на ул. «Панайот Волов» и ул. «Хан Аспарух», гр.Велики Преслав. В резултат: реновирани детски катерушки, беседка и пейки, поставена мрежа за волейбол, 2 баскетболни коша, а маса за тенис, ще се постави с идването на топлото време.

 

2/ Румяна Митева – «Създаване на клуб «SCRABBLE». Деца от ОУ «Св.Св Кирил и Методий» се учиха не само да играят  Scrabble, но и ползата от отборната игра и потенциала на партньорството. Игрите Scrabble, Rummicub, Дама и още 9 световно известни древни игри са на разположение в „Работилницата“ и чакат желаещите за отборна и/или индивидуална надпревара.

 

3/ Виолета Йорданова, Георги Тенев, Стилияна Стоянова и Нанси Наскова «Щастливо детство – или да споделим своето свободно време,играейки с децаот детска градина „Снежанка“ – гр.Велики Преслав.“. В рамките на няколко сесии с децата, младежите играха и подреждаха пъзели, четяха книги и рисуваха общи платна, с идеята да споделят себе си и да прекарат време заедно с малките деца. Засилващата се тенденция да се играе на таблети и мобилни телефони (всеки сам с играта си, или карайки се за електронните устройства) – младежите искаха да покажат на малките си приятели, че играта в компания винаги е по-забавна и очарователна.

 

4/ Димана Стоянова, Свилена Великова, Симона Любенова, Йоана Атанасова и  Мариела Великова „Хайде да рециклираме – с игри и състезания да предадем опит и информация за ползите от рециклирането“. Рециклирането е тема, която присъства в живота ни, но дали е в ума и емоциите ни? Инициативната група подготви игри и състезания, за да въведе даца от първи клас в ползите от рециклирането. Създавайки емоционална връзка с темата, и осигурявайки им малки награди (лакомства и сокове), децата обсъждаха различните материали и какво се прави с отпадъците.

 

5/ Калушка Симеонова ви кани да се включите в последната фаза на нейния проект – рисуването на площадка в парка с игрите „Не се сърди човече“, „Дама“, „Туистър“ и маси за игра на шах. Боите и четки са закупени. Ще са необходими няколко сръчни ръце, които тя да направлява в рисуването на игрите. Очакваме температури над 15 градуса, за да спазим технологичните указания за работа със специална боя за асфалт. Получихме дарение от фирмата ДЕН Електрик ЕООД гр.София – дървени конструкции, които ще използваме за маси за игра на шах и пейки за сядане – в парка и в самата РАБОТИЛНИЦАТА.

 

6/ В Проекта „Сръчни ръце“ - Петя Василева – предложи да сподели опит и свободно време с връстниците си създавайки прекрасни чанти. Първата серия произведени чанти са за участниците в доброволческите проекти, за да помнят своите първи стъпки в полза на града и своята общност. Закупена е шевна машина и една прекрасна книга с хитринки за шиенето, и желаещите да опитат и да са научат могат да се запишат в офиса на РАБОТИЛНИЦАТА и да продължим да създаваме прекрасни произведения. Вече сме осигурили дунапрен и плат, и следващата ни задача е да ушием възглавници за седане, така необходими ни в ателиетата, които привличат все повече участници.

 

7/ Хенри Робърт Мод инициира акция за споделяне на проблемите и търсене на решения за бездомните животни. В проекта си „За бездомните животни – любов, грижа и споделяне“ – привлече съмишленици, и след среща с екипа на кучкарника в Преслав, осигуриха храна и ваксини за кучетата, настанени там. Темата е сериозна и емоционална. Буди страховете на не малко хора. Притесненията какво да се прави с бездомните животни, е съвсем основателна, но грижата е това което ни отличава от животните и ние трябва да я възпитаваме и проявяваме.

 

8/ Теодора Роберта Мод и Виолина Руменова Вескова проучиха историята на различни обекти в града и подбраха 13 от тях. Карта на града и 13 информационни табелки на български и англисйки език, ще бъдат монтирани из града по инициативата им „Знаете ли че...“ или какво да посетите в нашия град?“, за да могат местните хора (да помнят) и гостите на града да се информират какво да видят и кои са хората, допринесли за създаването и развитието на въпросните обекти.Г-н Горчев – кмета на Велики Преслав предложи с монтирането на табелките да организираме игра със състезателен характер по откриването на всяка табелка. Наградния фонд за победителите ще бъде осигурен от Общината.

 

9/ „Компютрите – покрай забавлението идва и знанието“ – е инициатива за споделяне на знания за работа с различни компютърни програми и приложения. Големия монитор в РАБОТИЛНИЦАТА и литературата, която сме подбрали, ще помагат на любознателните млади хора (и не само на тях), да се развиват и да учат. Въпросът е да имате желание и да търсите рзвитие, условия вече сме създали.

 

10/ „Книгите – от четене на глас до творческо писане“ – ви кани да ползвате всички налини ресурси на РАБОТИЛНИЦАТА, да четете и да споделяте. Не само набор от книги и модерни ръководства, но и хора които имат някакви знания и умения са обявили че са готови и могат да споделят с вас, така че заповядайте и ползвайте нашите съкровища.

 

Проектите се реализират по програма „РАБОТИЛНИЦАТА“ на  Фондация „Опън Спейс”, с финансовата подкрепа на НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА МЛАДЕЖТА (2011 – 2015), администирана от НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР „ЕВРОПЕЙСКИ МЛАДЕЖКИ ПРОГРАМИ И ИНИЦИАТИВИ”, с подкрепата на Община Велики Преслав, TESY Шумен, ДЕН Електрик ЕООД – София, с идеите и участието на младите хора от града.

 

На 03.02.2014 г. от 16:30 ч. в сградата на Общината, зала 406, лично кмета на града – г-н Горчев поздравим тези млади хора и им връчи сертификати, да ги подкрепим да продължат да създават и помагат.

 

Нашата работа обаче не приключва до тук. РАБОТИЛНИЦАТА е отворена и ви чака. Да споделяте и да откривате, да търсите и да експериментирате. Осигурили сме съкровища и условия за развитие, елате и ги ползвайте. Всички услуги са безплатни, а екипа ни и специалисти, които сме привлекли са на ваше разположение. Клубовете, които стартираха с тази програма ще продължат да работят.

 

А ако имате нова идея – елате и я споделете. Може заедно да намерим начин да я реализираме. РАБОТНИЦАТА е място за развитие.

Община Велики Преслав © 2007