добави в предпочитани | направи начална страница | мобилна версия
 

На 8 април ромите в България и в цял свят честват Световния ден на ромите

10.04.2017 19:25

На тази дата се почитат жертвите на Самударипен, което означава “убийството на всички” и се отнася до геноцида на роми /синти/ по време на Втората световна война. По време на войната в Европа са загинали между 500 000 и 1 000 000 роми, само защото не са били част от арийската раса.

 

С организирана среща на тема „Добри взаимоотношения, усилия насочени към културна и образователна интеграция” в с. Златар от НЧ „Зора 1908” и Община Велики Преслав отбелязаха Международния ден на ромите.

 

Той се празнува всяка година на 8 април на територията на община Велики Преслав в знак на почит към ромите-жертви на геноцида по времето на Първата и Втората световна война.

 

В изказването си зам.- кмета на Общината инж. Димо Бодуров припомни, че на 8 април 1971 г. в Лондон се провежда Първият ромски конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното ромско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на ромите: ниско образование, бедност, сегрегация.

 

На срещата г-н Бодуров с поздравителен адрес пожела на цялата ромска общност „Здраве, съхранение на уникалната ромска душевност, език и култура.”

 

Община Велики Преслав © 2007