добави в предпочитани | направи начална страница | мобилна версия
 

Посещение на президента Румен Радев в град Велики Преслав

07.11.2017 22:23

Четирима президенти отидоха в родното село на първия демократично избран президент на България д-р Жельо Желев.
Г-н Румен Радев, заедно със своите предшественици Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев, откриха паметна плоча на Желев в родната му къща в село Веселиново. Подобно нещо се случва за първи път.
След откриването на мемориалната плоча президентът Румен Радев гостува на кмета на община Велики Преслав - д-р Александър Горчев. На срещата домакинът и държавния глава дискутираха следните актуални въпроси:
1. Инфраструктура – имаме определени успехи в подобряването на довеждащата инфраструктура до Община В.Преслав и населените места, проблем все още имаме по вътрешно уличната инфраструктура. Два проекта ще изпълняваме по ОП ПРСР през 2018 г. За град В.Преслав не са допустими дейности свързани с В и К мрежата. Търсим допълнително финансиране за подмяна на водопроводи на 5 улици. Възможни решения – средства от МРРБ, ПУДООС, безлихвен заем от МФ и решение на МС за целево финансиране. Всички постъпки сме направили. Без резултат.
2. Съдействие за подобряване на бизнес климата – ние модернизираме своята промишлена зона по ОП по ПРСР, и програма “ ФАР” . Насочване на инвеститори в района в леката, преработвателна и хранително-вкусова промишленост.
3. Подмяна основен водопровод от яз. Тича до В.Преслав. Водопроводът захранва и Общините Шумен, Търговище. Изграждане на пречиствателно съоражение към Микрофилтърна озонаторна станция в гр. В.Преслав и свързване с група села в общината. Възможни решения - от “ВиК” ООД като реализацията да бъде включена за изпълнение през този период и след утвръждаване на Прединвестиционните проучвания поръчани от МРРБ. Отбелязани са като проблем, но засега не включени за дейност.
4. Общинско здравеопазване – запазване на общинската болница, изплащане от НЗОК надлимитната дейност и промяна на финансирането на клиничните пътеки;
5. Туризъм – съдействие пред МК за активизиране и финансиране на археологическите проучвания на средновековен Преслав, ресор на НАИМ при БАН. Община В.Преслав винаги съдейства за съфинансиране и допълнително финансиране на редица обекти. Подемане на национална инициатива за възстановяване на манастир “ Св. Пантелеймон”/ един от възможните манастири, в които е погребан княз Борис I / и Кръглата/златна / църква свързана с цар Симеон.

Община Велики Преслав © 2007