0538/4 43 15 info@velikipreslav.bg
Изберете страница
Уважаеми съграждани,
Преди почти две години се изправихме пред изпитанията на пандемията, а днес милиони хора, недалеч от нас, са изправени пред изпитанията и ударите на войната. Много са тези, които ще търсят убежище в опит да спасят собствения си живот и този на близките си.
Община Велики Преслав има готовността да даде подслон на хора, които бягат от войната и изразява своята съпричастност към мирното население, което е жертва на конфликта между Русия и Украйна.
В организацията за предоставяне на подслон, създаване на необходимите условия за пребиваване, осигуряване на принадлежности от първа необходимост и настаняване сме в комуникация с всички институции, които имат отношение към създалата се ситуация.
Към днешна дата имаме възможност да подслоним 30 души в туристическата спалня. От дни работим по обособяване на още общински помещения, които да ремонтираме и да създадем в тях нужните условия за пребиваване на бежанци, с което ще увеличим броя на хората, на които Община Велики Преслав може да предостави убежище.
Благодаря на бързата реакция на фирми, представители на бизнеса и физически лица от региона, които ще предоставят материали, квалифицирана работна ръка и ще помогнат в обособяването на помещенията за настаняване.
Сега е моментът, в който трябва всички да обединим усилията си. Моля, всички граждани на община Велики Преслав, които могат да помогнат в подслоняването и осигуряването на принадлежности от първа необходимост, да се свържат с нас.
Помощта от граждани и дарители би могла да бъде:
– предоставяне на жилище, което към момента не се използва, но е пригодено за живеене;
– съдействие за осигуряване на транспорт от българска граница до община Велики Преслав;
– в момента, в който предстои да настаним първите бежанци във Велики Преслав, ще имаме нужда от съдействие при осигуряването на принадлежности от първа необходимост: вода, храна (пакетирана и дълготрайна), дрехи, топли завивки, хигиенни и тоалетни принадлежности, а в зависимост от възрастта на настанените деца – бебешки пюрета и млека, пакетирани дълготрайни храни, пелени, дрехи и др.
В процеса на ремонтиране и приспособяване на местата за настаняване ще има моменти, в които ще изпитаме нужда от хора, които са готови доброволно да помогнат с труд, за което допълнително ще Ви уведомим.
Контакти за информация и връзка с граждани:
телефон: 0899944486
Войната е този акт на агресия, при който няма печеливши и най-много губи мирното население. Войната е трагедия за всички. Именно днес ние трябва да бъдем единни, да проявим най-висшата си способност на съпричастност, да съсредоточим усилията си в помощ на пострадалите хора, да се опитаме да им осигурим спокойствие, доколкото е възможно, подслон и всички неотложни материали.
Мирът е най-голямата ценност в света и той е правилния път към успешно бъдеще за човечеството. Нека всички отправим своята искрена молитва за спиране на военните действия и възстановяване на това, от което светът има истинска нужда – дълготраен мир!
С уважение,
инж. Янко Йорданов
кмет на община Велики Преслав
Skip to content