0538/4 43 15 info@velikipreslav.bg
Изберете страница
С водосвет, празнична програма и ритуално прерязване на лента бе открит реконструираният великопреславски пазар днес.
Събитието започна в 10:30 часа, а сред множеството от присъстващи се откроиха: г-н Николай Колев – заместник областен управител на област Шумен, г-жа Милена Недева – кмет на община Каспичан, г-н Стоян Банчев – изпълнител на проекта за реконструкция на пазара, г-н Богомил Момов – почетен гражданин на Велики Преслав, г-жа Анелия Асенова – председател на Общински съвет – Велики Преслав, общински съветници, кметове на населени места от община Велики Преслав, бивши кметове на града и др.
Пазарът на Велики Преслав е част от историята на този град. скъп на поколения местни жители, чието детство е минало там, под черниците и прашния плочник. Началото е поставено през 50-те години на миналия век. До тогава пазарището е било на площада при автогарата и от там се мести в южната част на така нареченото хорище – където е и днес.
В своето слово, инж. Йорданов подчерта: „Пазарът години наред събира великопреславци по различни поводи – от културни мероприятия до традиционния неделен пазар и тази площ винаги е била социално средище, част от колорита на града. Днес пазарният площад олицетворява една сбъдната мечта за нашия град.
Гордеем се с постигнатите резултати, гледайки днес плодовете на труда си тук! Удовлетворението от обновяването на този естествен акцент по трасето на главната градска артерия е голямо, както е голямо и значението от осъществяването на този проект за нашата община.
Eмблематичният вход към пазара с арката, която е вдъхновена от великата история на града, е не просто препратка към миналото му, но и нашата най-светла надежда за бъдещето му и това към което се стремим.
Благодаря на всички, които бяха ангажирани с обновяването на пазара и спомогнаха с неуморния си труд за реализацията му! “, а накрая пожела „На добър час!“, успех и пълноценно ползване на новата пазарна площ, както и още значителни задачи и проекти, които да бъдат така успешно реализирани.
Своя поздрав, относно новата придобивка за Велики Преслав, към всички присъстващи поднесе и г-н Николай Колев – заместник областен управител на област Шумен.
Обновеният пазарен площад е факт, след като през ноември 2020 г., с постановление на министерски съвет са одобрени допълнителни разходи като целеви средства за реконструкция на пазарния площад с изграждане на покрит пазар, с търговски обекти и паркинг, за 828 940 лева.
Така бе обновено пазарното площадно пространство, чрез изграждане на два навеса, представляващи покрита пазарна площ с осветление. Подновени са настилката на площада и вътрешните за пазара улички, както и уширението на вътрешната пазарна улица. Изградени са 6 търговски обекта, зона за търговия на открито, нова алея, паркоместа за големи превозни средства и кът за отдих.
Празничната програма бе събрала изпълненията на ДФФ „Славейчета“ към ДГ „Снежанка“ и ДТС „Весело хорце“ с художествен ръководител г-жа Нина Денева.
След като всички се насладихме на прекрасните стихчета, песни и танци, които представиха великопреславските деца, бе прерязана и ритуалната лента, с което официално беше открит реконструирания пазар.
До инж. Янко Йорданов, в паметния момент на прерязването на лентата, застанаха г-н Николай Колев и г-н Стоян Банчев.
Нека с гордост и удоволствие ползваме новия покрит пазар с търговски обекти, който е модерен, достъпен и приветлив!
Skip to content