0538/4 43 15 info@velikipreslav.bg
Изберете страница
Уважаеми съграждани,
Съединението на Княжество България с Източна Румелия е една от най-знаковите дати в новата ни история!
Това дело е самоотвержено, съдбоносно изпитание за волята на един народ! Народ, който броени години след своето освобождение намира сили, с високо вдигнато чело, да се противопостави на Великите сили. То доказва способността ни да браним онова, което обичаме, независимо каква е неговата цена! Тази любов се измерва в саможертвата за всичко скъпо, бащино и родно – саможертва, оставила горещи отпечатъци в душите и сърцата на хората.
Денят на Съединението е доказателство, че само обединени можем да последваме мечтите си за по-добър свят.
Оценявайки Съединението от дистанцията на времето, сме длъжни не само да изтъкваме значението му за развитието на българската държава, но и винаги да помним историческите изводи наложени от него.
Сигурен съм, че изминалите, след тези ярки събития, десетилетия не са отнели волята и не са сломили духа на народа ни, а напротив – направили са ни по-мъдри и силни в отстояването на националните ни интереси, в изграждането на трайно духовно единство между всички българи!
Да отдадем почит на онези българи, които преди 138 години, с присъединяването на Източна Румелия към Княжество България, превърнаха в реалност народните въжделения за териториална и държавна цялост на отечеството ни и проправиха пътя му към национална независимост и равнопоставеност в тогавашна и днешна Европа!
Вярвайки, че няма силна държава без отговорни хора, пожелавам на всички смелост в отстояването на българската идея по пътя на европейското развитие на нашата малка, но горда България!
Поклон пред паметта на героите, проправили пътя на нашето Съединение!
Честит празник!
С уважение,
инж. Янко Йорданов – кмет на община Велики Преслав
Skip to content