0538/4 43 15 info@velikipreslav.bg
Изберете страница

Двете Концепции за интегрирани териториални инвестиции, в които Община Велики Преслав участва в партньорство с Община Смядово, Община Върбица, община Дългопол и институции, по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027, преминаха през първи етап на одобрение – оценка за административно съответствие и допустимост.

Представяме ви концепциите в техния най-сбит вид, за да добиете представа за проектите и дейностите, които са предвидени за изпълнение в хода на тяхната реализация.

Концепцията „Приключения и отдих в долината на река Камчия“ обединява усилията на партньорите: Община Велики Преслав, Община Смядово, Община Върбица, Община Дългопол, Областна администрация – Шумен, Североизточно държавно предприятие ДП-Шумен, Сдружение Туристическо дружество „Патлейна“, Сдружение „Шанс за всички“ и „Хижата-КМ“ ЕООД за създаване на интегриран туристически продукт, който включва седем тематични маршрута на територията на четирите общини:

– „Скални манастири и природни феномени“;

– „По пътя на водопадите“;

– „Язовири, минерални извори и здраве“;

– „Планински туризъм, приключения и отдих“;

– „Културно-историческо наследство и познавателен туризъм“;

– „Фестивали, събития, традиции и обичаи“;

– „Винен туризъм“.

Изборът на четирите съседни общини по поречието на река Камчия да формират общ туристически район е обосновано не само от техните географски, демографски и икономически характеристики, но и от възможността да допълват взаимно ресурсите си и да създадат разнообразни атракции. На територията на нашата община са планирани инвестиции по Програма „Развитие на регионите“ свързани със създаване на интегриран туристически продукт, обновяване и развитие на туристическата инфраструктура в природните резервати „Патлейна“ и „Дервиша“. По Програма „Развитие на човешките ресурси“ ще бъдат реализирани дейности насърчаващи младежката заетост в сферата на туризма, съпътстващи дейности и услуги.

По Програма „Околна среда“ се предвижда изпълнение на проекти, свързани с превенцията и управлението на риска от наводнения по поречието на река Камчия в урбанизирани територии.

Общ размер на безвъзмездната финансова помощ по концепцията за всички партньори е в размер на 11 381 181 лева, от които за нашата община са заложени средства в размер на 2 948 000 лв.

Концепция „Устойчива мобилност и равен достъп до качествено здравеопазване, образование и обществени услуги“ е разработена в партньорство между Община Велики Преслав, Община Върбица, Община Смядово, Община Дългопол, МБАЛ „Велики Преслав“, Областна администрация – Шумен, АИППМП Д-Р Алиосман Ахмед, АПМП-ИП-Д-Р Георги Спасов – Медика, ОУ „Христо Ботев“ – с. Янково, общ. Смядово, ОУ „Христо Ботев“ – с. Златар, общ. Велики Преслав, ОУ „Васил Левски“ – с. Иваново, общ. Върбица и Обединено училище „Христо Ботев“ – с. Цонево, общ. Дългопол.

Концепцията предвижда съвкупност от мерки и дейности за осигуряване на мобилни здравни услуги и образование в четирите общини, и има за цел да преодолее значимия социален проблем, свързан с ниската мобилност на населението в селските райони, особено в малките населени места.

В Концепцията са включени инвестиции по Програма „Развитие на регионите“ за закупуване на съвременна медицинска апаратура и оборудване за сърдечно-съдови заболявания на МБАЛ „Велики Преслав“, закупуване на мобилен медицински кабинет и оборудването му за провеждане на информационни кампании и профилактика на населението.

За медицинско оборудване, дигитализация на услугите и телемедицина ще могат да кандидатстват общопрактикуващи лекари в отдалечени населени места в четирите общини. Населението в малките отдалечени населени места на общините партньори ще получи достъп до здравни услуги и профилактични прегледи с мобилен медицински кабинет. Ще бъде изградена телевръзка за диагностика, консултации и дистанционни медицински услуги между болницата, личните лекари и мобилния кабинет.

По Програма „Развитие на човешките ресурси“ ще бъде предоставена подкрепа за подобряване на достъпа до здравни услуги, провеждане на здравна профилактика, превенция и информираност на населението. По Програма „Образование“ ще бъдат финансирани дейности свързани с десегрегация, превенция и недопускане на дискриминация в образователните институции.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ за концепцията е 2 620 000 лева, от които заложените за Община Велики Преслав средства са в размер на 1 552 500 лв.

Община Велики Преслав ще проведе обществено обсъждане,  в рамките на което заинтересованите страни и широката общественост ще имат възможност да се запознаят по-подробно с представените Концепции за интегрирани териториални инвестиции.

Skip to content