0538/4 43 15 info@velikipreslav.bg
Изберете страница
Община Велики Преслав продължава да се стреми да работи решително и целенасочено в екологична насоченост. Общинска администрация продължава своите действия за запазване на околната среда, давайки приоритет на рециклирането на биоразградимите отпадъци.
С изменения в законовите уредби, свързани с природосъобразното управление на отпадъците, са предвидени промени, които създават нови отговорности на местната власт.
По програма „Околна среда“ 2021-2027 г., през този месец предстои стартирането на процедура „Мерки за изграждане, разширяване и/или надграждане на общински/регионални системи за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци“, по която Община Велики Преслав може да кандидатства.
В тази връзка, по предложение на кмета на общината инж. Янко Йорданов, Общински съвет– Велики Преслав, на редовното заседание през месец март, прие предложението за кандидатстване за финансова подкрепа в размер на близо 1 700 000 лева за изграждане на общинска система за разделно събиране на биоразградими битови отпадъци и тяхното последващо рециклиране, но отхвърли предложението на кмета на общината за мястото, където да бъде изградено съоръжението.
В така създалата се ситуация, остава риска изграждането на иновативната система да не се реализира.
Предложеният от инж. Йорданов терен се намира в индустриалната зона на Велики Преслав. Зоната не е в жилищната част на града, а самото място е в отстояние от други обекти подлежащи на здравна защита, такива за производство на храни и напълно отговаря на нормативната уредба – осигурени връзки с външна инфраструктура, достъп до електрозахранване, интернет, водоснабдяване и канализационни съоръжения.
В интерес на това да бъде своевременно решен въпроса за мястото, където в проектен план ще бъде изградена системата, инж. Йорданов е предоставил на постоянните комисии по „Устройство на територията, общинска собственост и благоустрояване“ и „Туризъм, екология, селско стопанство и инвестиции“ към Общински съвет – Велики Преслав, които ще заседават на 25.03.2024 г. (понеделник), списък на всички свободни земи и имоти – общинска собственост с площ над 5 декара, за да селектират и предложат подходящи терени, които да отговарят на изискванията по проекта.
Списъкът с подбрани от комисиите имоти ще бъде предложен за обсъждане и вземане на решение на извънредно заседание на Общински съвет през м. април 2024 г.
Очаква се отварянето на процедурата, както и сроковете за кандидатстване да са в рамките на 6 месеца. Това налага навременни действия, за да може екологичните приоритети в работата на Община Велики Преслав да съответстват на отговорностите на общините да работят целенасочено за изпълнение на законовите им задължения в сектор „отпадъци“.
Изпълнението на проекти по тази процедура ще допринесе за постигане на съответствие с изискванията на нормативната уредба за управление на отпадъците и целите на национално ниво към 2030 г., свързани със задължително разделно събиране на биоотпадъците и намаляване на количествата депонирани битови отпадъци. Или с други думи казано – в един момент всяка община ще бъде длъжна да е с модернизирани системи за управление на отпадъците, а възможността сега Община Велики Преслав да се включи в процедура „Мерки за изграждане, разширяване и/или надграждане на общински/регионални системи за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци“ носи предимството да вървим уверено към екологосъобразно бъдеще с финансова подкрепа от Програма „Околна среда“ 2021-2027 г.
Skip to content