0538/4 43 15 info@velikipreslav.bg
Изберете страница
„Преславска пролет“ 2024 е изпълнена с много и разно-образни събития, които несъмнено си заслужават да бъдат посетени.
На Гергьовден, който тази година е и втория ден от Великден, даваме началото на майската културна приказка с „Насред мегдана по Гергьовден хоро се вие“. Събитието е празничен концерт на КНХ „Веселото хоро“ и КНХ „Веселото хорце“ и ще се проведе на 6-ти май от 11:00 часа на централния градски площад.
Фолклорния празник е последван от символичен литературен празник точно в деня на светите равноапостоли Кирил и Методий – 11 май.
Вечерта на 11-ти май, от 18:30 часа в Етнографска „Карталова“ къща ни очаква творческа среща с писателката Ивелина Радионова.
На 18-ти май е Евро-пейската нощ на музеите, а от Археологически музей „Велики Преслав“ са ни подготвили едно впечатляващо съчетание от събития, които да посетим.
От 17:00 часа музейната нощ започва с ателие „Преславска рисувана керамика IX – X век“. От 17:30 часа можем да посетим изложбата „Реликвите на Калиакра“ на Исторически музей – Каварна, която гостува в Археологически музей „Велики Преслав“. В същия час, отново в музея, ще бъде открита и изложбата „ Изложба от археологическото лято във Велики Преслав – 2022/2023″. Отново от 17:30 часа в Етнографска „Карталова“ къща ще бъде представена изложбата „Бит и поминък на Велики Преслав XVIII – XIX век“, а от 20:00 часа в Археологически музей „Велики Преслав“ ще започнат прожекции на научни и научно-популярни филми за средновековен Преслав.
Европейската нощ на музеите във Велики Преслав обещава да бъде интересна.
На 24-ти май, от 10:00 часа на централния градски площад, тържествено ще отбележим Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжо-вност, който е и празник на Велики Преслав.
Завършекът на този емблема-тичен ден за нашия град ще бъде една музикална приказка – концерт на обичаната, лъчезарна и безкрайно талантлива Деси Добрева.
25-ти и 26-ти май ще ни върнат в средновековното величие на втората българска столица Преслав. От 11:00 часа на 25-ти май ще бъде открит съборът на средновековното културно наследство „Преславни дни“. Двудневното събитие се провежда в АР „Велики Преслав“, а организатор е Археологически музей „Велики Преслав“.
Вечерта на 25-ти май от 20:00 часа в местността „Борова гора“ ни очаква музикално вълшебство с „В приказната нощ“ – концерт на Духов оркестър „Михаил Биков“ – гр. Шумен с диригент Христо Атанасов. Те ще ни представят музика от хитови заглавия на световното кино, а организатор на събитието е отново Археологически музей „Велики Преслав“.
„Преславска пролет“ 2024 ще изпратим на 28-ми май с театралната постановка на Камен Донев „Сирано дьо Бержерак“, в изпълнение на Театър „Българска армия“. Автор на пиесата е Едмон Ростан. Събитието ще се проведе от 19:00 часа в салона на НЧ „Развитие 1874″.
Очаква ни вълнуващ месец май – наситен на изкуство, културни пътешествия във времето, музикални приказки, литературно творчество, фолклор, изложби и най-вече пролетно вдъхновение.
Skip to content