0538/4 43 15 info@velikipreslav.bg
Изберете страница

„Преславни дни – Велики Преслав 2019” Събор на средновековното културно наследство 4 – 5 май 2019 г. Място: Дворцов център на НИАР „Велики Преслав“ Време: от 11.00 ч. на 4 май до 16.00 ч. на 5 май 2019 г.

Събор на средновековното културно наследство в чест на великия цар Симеон I, утвърдил българската народност и сложил отпечатък върху световната история, организиран от Община Велики Преслав, Археологически музей  „Велики Преслав”, „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските  традиции – Авитохол”.

Клубове за исторически възстановки от страната, конни клубове, реконструктори, археолози, майстори на старинни занаяти ще покажат бита и традициите на българите от 9-10 век.

Акценти на събитието са старите забравени занаяти, храна, облекло, въоръжение и снаряжение,  военни изкуства от периода на средновековието.

И през двата дни на събора гостите ще имат възможност да наблюдават демонстрации на участниците, коване на метални предмети от бита и въоръжението, изработване на керамика, накити и бижута, монетосечене, дървообработка и приготвяне на храна. Ще могат сами да изработят керамичен съд,  да отсекат монета, да стрелят с лък, да изпробват въоръжение и снаряжение на войскарите и да се снимат с тях, да разгледат бита и традициите на богатото ни  културно наследство.

Skip to content