0538/4 43 15 info@velikipreslav.bg
Изберете страница

От 4 до 7 април 2019 г. в гр. Велики Преслав

ECHO (European Cultural Heritage on the Stage) е международен пилотен проект в областта на културата, наследството и изкуствата, който има за цел да подобри културното производство и да укрепи европейското чувство за принадлежност чрез съчетаване на съвременното художествено творчество с тъмното културно наследство на местните общности в Европа. Фотографията, видеото, живописта и занаятите са средствата, които използваме за разкриване на материалното и нематериалното местно наследство.

Твърди се, че справянето с травматичните преживявания и травматичното наследство има терапевтични ефекти. ECHO се фокусира върху “Тъмното наследство” като част от местната идентичност, оформена от “неизвестните” и “неспоменатите” факти, които травмират група хора и определят тяхната култура. Селата и градовете са белязани от травматични събития, свързани с войни, геноциди, масови убийства, етнически конфликти, политическо или социално потисничество, разграбване на собственост, насилие и смърт, които са врязани в тяхното наследство, материално и нематериално.

От 4 до 7 април 2019 г. в гр. Велики Преслав ще се съберат заедно артисти и творци от България, Гърция, Македония и Сърбия, участвали в едномесечни арт-резиденции в Битоля (Македония) и Нови Сад (Сърбия), за да пресъздават травмите и възстановяването след тях, по своя експресивен начин.

Представянето на произведенията ще се случи в сградата, която в близкото минало бе използвана за хотел от Балкантурист. Знаково пространство за местните хора, които не само празнуваха своите абитуриентски балове, сватби и юбилеи, но и участваха с доброволния си труд в нейното построяване. Днес тя прилича на сграда, опустошена от военен конфликт. И макар че в града (и в България) през последните 50 години не помним да е имало военен конфликт, разграбването и опустошаването й е факт.

Спомени за миналото, с призив да не се повтаря никога повече е мотото на изложбата.

Автори, които ще бъдат представени в изложбата са: Мартина Лапика и Иванка Любомирова Ставрева от България, Depy Antoniou и Aristaios Tsousis от Гърция, Ljubica Meshkova – Solak и Kiril T. Konstantin от Македония, Snezana Petkovic и Bojan Josic от Сърбия, Stratis Vogiatzis и Yorgos Samantas от Caravan Project Productions, и фотографите: Стоян Николов и Иван Григоров от България.

ПРОГРАМА на събитията:

4 Април 17:30 – 19:00 Откриване на изложбата (в сградата на хотел Балкантурист)
5 Април 09:30 – 17:30

 

 

17:30 – 19:00

Пленер на ученици от:

Професионална гимназия по текстил и моден дизайн Варна, Професионална гимназия по приложни изкуства гр. Смолян, и Национално училище по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов“  гр. Казанлък

Представяне на документален филм на Caravan project Гърция и среща с авторите  (в зала Тържествена в Община Велики Преслав);

6 Април 11:00 – 15:00

 

17:30 – 18:30

Посещение на исторически обекти: Археологически музей Велики Преслав и стария град.

Откриване на изложбата на създадените арт-произведения от учениците, участвали в пленера

7 Април 11:30 – 12:30 Церемония за закриване на изложбата (в сградата на хотел Балкантурист)

 

Проектът се финансира от програма „Creative Europe” на ЕС, Национален фонд Култура, с подкрепата и домакинството на Община Велики Преслав, Археологически музей Велики Преслав и Пенсионен фонд „Съгласие“.

В партньорство на: Inter Alia (Гърция), Sfera (Македония), Vojvodina Civic Centre (Сърбия) и Фондация „Опън Спейс“ (България)

Координатор за България: Open Space Foundation  https://www.openspacebg.com/echo/

За контакти: Пепа Пенева

М: 0889916483,     E: info@openspacebg.com

Skip to content