0538/4 43 15 info@velikipreslav.bg
Изберете страница

Днес от 11:00ч. в общинската служба „Домашен социален патронаж“ (ДСП) по инициатива на ръководството на патронажа и общинска администрация се проведе среща с ползватели на социалните услуги в общината. Срещата е продиктувана от новите промени в законите за социални услуги, личен асистент, разкритата нова услуга „Патронажна грижа“, както и въпроси свързани с досегашната работа в сферата на социалните услуги.
Георги Стоев ръководител ДСП откри срещата с кратко експозе на промените в наредбите свързани с предоставяне на храна на правоимащите, новите договори с потребителите. Управителят направи и отчет на едногодишната дейност на службата. Към настоящият момент се предоставя услуга на 190 души срещу заплащане и на 60 души по програма „Топъл обяд“ в града и 3 населени места. Чакащи за предоставяне на храна са 18 души. Амбицията на службата е да разширява дейността си в други населени места от общината. Кметът Александър Горчев предостави програмите „Личен асистент“ и „Патронажна грижа“, които стартират от 1 септември и месец октомври 2019г. и дейностите, които  в момента се извършват по определяне на ползвателите на услугата и техните лични асистенти. Общинска администрация работи съвместно с дирекция „Социално подпомагане“ Велики Преслав, които по закон извършват оценка на потребностите. Двете институции работят и програмата „Патронажна грижа“, която вече стартира и се очаква да се обгрижват 50 души в общината в тежко физическо състояние, както и ще се разкрият до 9 нови работни места за медицински сестри, санитари и други.
Срещата завърши с въпроси от страна на присъстващите и по други проблеми на града и общината – за качеството на храната, инфраструктурата, услугите за деца, изпълнявани проекти и други.

 

 

 

Skip to content