0538/4 43 15 info@velikipreslav.bg
Изберете страница

Над 60 картини и видеовръзка с Южна Италия сближиха снощи жителите на Велики Преслав и град Салерно. Мост на културата между два исторически града осъществиха  Росен Рачев и съпругата му Петранка, които са организатори и участници в проявата. Те поканиха за участие и местния художник Дарина Минева и осъществиха връзка в реално време с председателя на Асоциацията на културните дейци в Салерно Елена Острика. Тя поздрави културната общественост на Велики Преслав при откриване на изложбата и предложи двата града да се побратимят. В отговор на поканата кметът Александър Горчев предизвика местните творци да се готвят за пленер в Южна Италия. Там се намира и градчето Челе Ди Булгария, с което Велики Преслав поддържа културни връзки от 3 години насам.

Изложбата от картини, пластики, керамика и фотографии, изработени от 12 италиански художници и трима български творци, ще остане в артгалерията на Велики Преслав до края на месец септември.

Колегиумът на „Чентро Артисти Салернитани“, Италия е основан през 1993 като една от най-комплексните асоциации, занимаваща се с дейности на градско, национално и международно ниво в сферата на културата. Ръководител на сдружението е Елена Острика – професор по изкуствата с номинация за Нобелова награда за принос в културното развитие на южна Италия. Г-жа Острика има  заслуги в изграждането на общоевропейско културно пространство чрез партньорства, които създава с побратимени организации от европейски държави.

Понастоящем в дейността на „Чентро Артисти Салернитани ” участват над 50 артисти, поети, писатели, музиканти и други.

 

Skip to content