0538/4 43 15 info@velikipreslav.bg
Изберете страница

Уважаеми хотелиери,

Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) е система, която свързва в реално време регистрите на местата за настаняване с Министерството на туризма, НАП, МВР, НОИ и общините. ЕСТИ не е публична, до нея имат достъп само оторизирани потребители от изброените по – горе.  Целта на системата е да облекчи въвеждането и обработката на данни от различните регистри. Осигурени са различни начини за подаване на данни към системата, първият е система към система, втория начин е чрез файлове, а третия е с уеб интерфейс, за които е необходимо само да имате браузер, който всеки смартфон има и достъп до интернет.

Считано от 01.10.2019 г. всички лица, които предоставят настаняване в къщи за гости, хотели, мотели и др., трябва да подават информация към ЕСТИ  съгласно изискванията на чл. 116, ал.5 от Закона за туризма.

За улесняване на хотелиерския бранш при разгръщането на експлоатацията на ЕСТИ, Министерството на туризма осигурява възможност за регистрация в тестовата среда на системата.

На етапа на първоначално разгръщане на експлоатацията на ЕСТИ е силно препоръчително хотелиерите да преминат през период на запознаване и изпробване на функционалностите на системата, което да допълни и затвърди техните знания, получени от представянията на ЕСТИ по места, както и от достъпните разяснителни материали и видео инструкции.

Тестовата среда на ЕСТИ не се различава от реалната и осигурява достъп до целия набор от функционалности, но без риск от нежелани последствия от подаване на грешни данни или неправилна работа със системата. Подадените в тестовата среда данни не ангажират по никакъв начин нито хотелиерите, нито администрацията. В този смисъл, те не се считат за валидни по отношение изпълнението на изискванията на Закона за туризма, свързани с подаването на данни за реализирани нощувки към ЕСТИ и всеки хотелиер е задължен да подава съответната информация по установените към момента канали до момента, в който прецени, че е придобил нужните познания и премине към подаване на данни към реалната система.

Тестовата система може да бъде използвана за пробно подаване на данни във всички варианти, както следва:

  • Подаване на данни за настанени туристи чрез въвеждане на всяка регистрация през уеб-браузър в модула „Система регистър на настаняванията“ (СРН);
  • Подаване на данни с файл в утвърден формат;
  • Подаване на данни чрез автоматизирана комуникация „система – система“, при което хотелиерска система обменя данни с ЕСТИ.

Достъпът до тестовата версия на системата става по идентичен начин, както до реалната система, след подадена заявка от страна на лицата, опериращи места за настаняване. В базата данни на системата са заредени наличните в Националния туристически регистър данни за категоризираните места за настаняване и техните оператори, идентично на реалната система.

Адресът на тестовата система е: https://estitest.tourism.government.bg.

Видео уроци:

Skip to content