0538/4 43 15 info@velikipreslav.bg
Изберете страница

 

Предвид общественото недоволство и разнопосочните мнения по отношение на носенето на маски от здрави хора, министърът на здравеопазването отмени своя заповед, с която беше разпоредил задължителното им използване от всички граждани.
Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID –
19 на територията на страната и нарастващите случаи на заболели, както и наличие на данни за безсимптомно протичане на заболяването, здравният министър препоръчва на всички лица, които се намират в закрити и открити обществени места, включително и в транспортни средства за обществен превоз, да си поставят защитна маска за лице.
Според различни проучвания вирусът на COVID – 19 може да престои върху метални, пластмасови и стъклени повърхности в продължение на няколко дни при стайна температура. По тази причина при безсимптомното протичане на заболяването посещението на обществени места е свързано с повишен риск от заразяване, дори и при спазване на изискванията за дистанция между хората.
Препоръката за носенето на маски от хора, които са здрави, цели предпазването на устата и носа им от случаен контакт със секреция, попаднала върху ръцете им, както и предпазването на околните в случай на безсимптомно протичане на заболяването.
Лица със симптоми на респираторна инфекция следва да се консултират с личните си лекари за последващи действия и да ограничат своите контакти с цел предпазване на околните от евентуално заразяване с вирусни и бактериални причинители.
Основна мярка за предпазване от заразяване с COVID – 19 е хигиената на ръцете, която трябва стриктно да се прилага както преди хранене и след посещения на тоалетна, така и след сваляне на защитните маски и след контакт с повърхности и предмети.

Skip to content