0538/4 43 15 info@velikipreslav.bg
Изберете страница

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ,

 

Във връзка с приетия Закон за мерките и действията по време на извънредно положение, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 г., ДВ бр.28/24.03.2020 г. и на основание Заповед №РД-01-124/13.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването се въведоха строги противоепидемични мерки, с които се преустановяват различни по вид търговски дейности.

В така създалата се ситуация на предстоящата сесия на 21.04.2020 г. ще предложа пакет от мерки за облекчаване на населението и бизнеса  на територията на община Велики Преслав със срок на действие до отмяна на извънредното положение в Република България, които ще включват:

  • Считано от 16.03.2020 г. всички физически и юридически лица се освобождават от такса за ползване на пазари, тържища, панаири, тротоари, площади и улични платна /паркоместата/, и терени с друго предназначение. За лицата предплатили съответната такса ще се счита за платена за месеца следващ края на извънредното положение.
  • Няма да бъдат налагани публични запори върху трудови възнаграждения, описи на движими вещи и др.
  • Преустановяват се начисляването на лихви и неустойка за забавено плащане на задължения от частноправни субекти, отнасящи се за договори сключени с община Велики Преслав по следните закони – ЗЗД, ЗОС, ТЗ и ЗОП.
  • Удължава се срока на отстъпка от 5 на сто за такса битови отпадъци, данък недвижими имоти и данък МПС за физически и юридически лица до 30 юни.
  • Считано от 01.04.2020 г. отпада заплащането на еднократната ежемесечна такса в детските градини  и ясла за прието дете на територията на община Велики Преслав.

От 01.04.2020 г. с влизането в сила на промените в Наредба № 4 за реда за определяне и събиране на местните такси, цени на услуги и права в община Велики Преслав, Приложение 10 – такси за детски ясли, детски градини, детска кухня, общежития и др. общински социални услуги ще отпадне заплащането на месечна такса за ползване на детски градини на територията на цялата община.

 

Инж. ЯНКО ЙОРДАНОВ

Кмет на община Велики Преслав

Skip to content