0538/4 43 15 info@velikipreslav.bg
Изберете страница

 

В края на месец януари, младият ни съгражданин Златомир Златев монтира в района на градския пазар първото пилотно съоръжение за разделно събиране на отпадъци от пластмасови бутилки в нашата община. През февруари, по поръчка на  ПТГ „Симеон Велики“ и на „Йоми“  ЕООД  бяха изработени и поставени още два шишеядеца, а по идея на Общинска администрация Велики Преслав такива съдове до края на месец април ще има и във всички села на общината.

Равносметката до тук показва, че за по-малко от три месеца от началото на инициативата,  успяхме да съберем разделно първия тон отпадъци от пластмасови бутилки в шишеядците! Припомняме, че разходите по обслужването и транспортирането на разделно събраните отпадъци, както в шишеядците, така също и в пластмасовите жълти и зелени съдове за разделно събиране на отпадъци от опаковки е безплатно за общината и се поемат от „Булекопак“ АД. Това е стимул, насърчаващ разделното събиране на рециклируемите отпадъци от населението, като по този начин се пести от разходите,  които общината прави за сметосъбиране и сметоизвозване на смесените битови отпадъци. Вярваме, че занапред ще успеем заедно да увеличаваме количествата на разделно събираните отпадъци и тяхното предаване за рециклиране.

Ако някой от вас все още не събира бутилките си разделно, може би е настъпил моментът  да започне! Повечето хора казват, че нямат време или пространство у дома, за да го направят, но ние смятаме, че желанието винаги е най-важно. Докато сте вкъщи, поради извънредното положение,  можете да си създадете един нов навик. Започнете да събирате хартията, пластмасата и стъклото отделно. Обособете си подходящо място в дома или на терасата, а след това изхвърлете събраните отпадъци в пластмасовите жълти и зелени контейнери за разделно събиране в близост до вас или пластмасовите бутилки в шишеядеца.

Да събирате разделно отпадъците си не е трудно – напротив, това може да внесе ред в домакинството ви и да ви накара да се почувствате наистина съпричастни в активното опазване на околната среда. Ако не вярвате, опитайте!

Skip to content