0538/4 43 15 info@velikipreslav.bg
Изберете страница

Скъпи съграждани,

Приключи почистването на поредното нерегламентирано замърсяване, констатирано на територията на нашата община. Поземленият имот над  ромската махала беше почистен с техника на „БКС“ ЕООД гр.Велики Преслав, която работи там в продължение на няколко дни. Този пореден случай ни показва много ясно, че  въпреки въведеното организирано сметосъбиране и сметоизвозване на битовите отпадъци в нашата община, както и създадената възможност за гражданите да изхвърлят строителните отпадъци от ремонтите в домакинствата, наличието на отпадъци на нерегламентирани места съпътства „европейското“ ни ежедневие. Наблюденията които имаме показват, че най-често нарушенията се извършват в по-тъмните часове на денонощието или в по-отдалечени от населените места поземлени имоти, където на практика липсва наблюдение и контрол. Нарушителите мислят, че са успели да надхитрят всички останали и около дерета на реки, покрайнини на населени места, селскостопански пътища, горски имоти и др. възникват неприятните гледки.

Свидетели сте, как само през тази година нееднократно се наложи общината да почиства такива замърсени  места – в местност „Блатото“, в ромската махала, в някои от селата и др. Важно е обаче да се знае, че за това се изразходва финансов ресурс, за да се   покрият направените извънредни разходи за работна ръка и техника. Изхарчените средства, които от началото на годината  до настоящия момента  са почти 13 000 лв. (в т.ч.: 1500лв. за почистване на отпадъците в ромската махала, 2775лв. почистване на  местност „Блатото“, 1740лв. почистване село Златар, 1350лв. почистване село Миланово, 5123 лв. почистване на замърсяване от животински кости ),  от една страна се оказват непредвидени в общинския бюджет, а от друга се заплащат реално от всички граждани на общината. За  покриването на направените разходи се налага общината да вземе от средствата предвидени за други обществени дейности като: улично осветление, поддържане на общинските пътища, озеленяване,  изграждане и поддържане на водопроводите и канализацията, от дейности като култура, спорт, пенсионерски клубове, детски площадки и др.

Разчитаме на всички вас тази практика да бъде прекратена, за да може средствата, които се събират от хората да бъдат влагани в нови и общественополезни дейности и придобивки.

 

Skip to content