0538/4 43 15 info@velikipreslav.bg
Изберете страница

Във връзка с извършеното пробовземане на 08.09.2020 г. и осъществения лабораторен контрол на водата от Регионална здравна инспекция – Шумен  от 6 местни чешми, от които гражданите пълнят вода при нужда: „Кюнтя“, пред административната сграда на В и К, „Радула“, по пътя за село Драгоево, „Тунела“ и горната чешма в кв. Кирково, Общинска администрация Велики Преслав Ви информира  за получените резултати.

Резултатите от анализа на водите от посочените обществени чешми показват, че:

– водата от „Горната чешма“ в кв. Кирково отговаря на здравните изисквания по всички изследвани органолептични, физикохимични и микробиологични показатели;

– водата от чешмата до В и К, чешмите „Тунела”, „Радула”, „Кюнтя” и чешмата по пътя от гр. Велики Преслав за с. Драгоево е с отклонения по микробиологични показатели. Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене.

Резултатите са публикувани в сайта на РЗИ – Шумен, рубрика Водещи новини: https://www.rzi-shumen.net/

Общинска администрация Велики Преслав обръща внимание, че получените резултати отразяват качествата на водата в момента на вземане на пробата! Местните обществени водоизточници (чешми) не се захранват от централната водопроводна мрежа на населените места, а са самостоятелни каптирани извори, дренажи, сондажи и др., които свободно изтичат. Водата от местните чешми се използва в естествения им вид и не подлежи на пречистване и обеззаразяване, около тях няма изградени санитарно – охранителни зони с ограничаване на достъпа до водоизточника.

Skip to content