0538/4 43 15 info@velikipreslav.bg
Изберете страница

Община Велики Преслав разкрива социалната услуга  „Център за грижа за лица с умствена изостаналост в с. Имренчево“

 

На 26.04.2021 г., Община Велики Преслав подписа договор BG05M9OP001-2.90-0004-C01 с Министерството на труда и социалната политика за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура „Нова дългосрочна грижа за възрастните хора и хората с увреждания – Етап 2 – предоставяне на новите услуги“.

Срокът за изпълнение на проекта е 15 месеца. В рамките на първите три месеца от изпълнението на проекта ще бъдат осъществени подготвителни дейности, както и дейности по доставка и монтаж на обзавеждане и оборудване.

От 26.07.2021 г. ще стартира дейността по предоставяне на самата услуга, като в продължение на 12 месеца двама трудотерапевти, две медицински сестри, един социален работник, пет санитари, домакин и двама огняри – поддръжка ще полагат грижи за петнадесет лица, с умствена изостаналост на възраст над 18 години, които ще бъдат изведени от специализирани институции и настанени в Центъра.

Социалната услуга ще създаде среда за живот, близка до семейната, при която лицата ще получават необходимата им индивидуална подкрепа за водене на относително независим живот. Персоналът, който ще се грижи и работи с потребителите, с професионалната си подкрепа ще им осигури емоционална и психическа стабилност. Потребителите ще бъдат социализирани и приобщени към общността.

Общата стойност за изпълнение на проекта е 272 хил.лв. безвъзмездна финансова помощ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд.

Skip to content