0538/4 43 15 info@velikipreslav.bg
Изберете страница
На 26.01.2022 г. е внесен в Народното събрание, отново, законопроект за старите столици в Република България, като предстои той да бъде представен за разглеждане и гласуване, съгласно установения ред.
Законът за старите столици в Република България ще уреди отношенията, свързани с формиране и провеждане на държавната политика за опазване и развитие на исторически градове в Република България, които в определени периоди от историята са били средновековни столици на цялата българска държава и центрове на самостойната българска църква. В условията на законопроекта влизат: Плиска, Велики Преслав, Велико Търново, Силистра, Видин и Никопол.
Този законопроект е с изключително значение за Велики Преслав като средновековна престолнина. Реализацията му ще създаде условия за устойчивото опазване на защитените територии на културното наследство и археологическите резервати, за интегрирането и развитието на историческите градове, които ще могат да споделят общ туристически продукт – културен маршрут, а държавната политика ще бъде координирано провеждана с цел подпомагане, ресурсно осигуряване, планиране на проекти и програми, които са свързани с историческите градове и др.
Ще се създадат условия да бъде осезаемо изменен мащаба на проучвателни процеси във Велики Преслав, на популяризирането на културното ни наследство, на опазването му чрез финансиране с ресурси от държавата и други източници и ще се създадат условия за икономически и туристически растеж, които ще са с по-високо ниво на заетост в историческите селища като Велики Преслав.
Велики Преслав не случайно е познаваем като люлка на култура и духовенство. Той е емблематичен за европейското средновековното културно наследство, център на възхода на българската култура, на „Златен век“ и столица на истинска империя, която се е простирала на три морета.
Преди всичко, Велики Преслав за нас е роден край, най-свидното и най-обичано кътче на планетата. Всички ние носим гордостта от неговото величие през вековете и искаме да има път пред него за бъдещо развитие.
Приемането на Закон за старите столици в Република България ще бъде един по-сигурен и по-надежден път към развитието на туризма във Велики Преслав. Икономическият подем на общината, на база развитието на конкурентен туризъм, е една от основните ни цели за реализиране на цялостен бъдещ просперитет за Велики Преслав, а този закон би подкрепил основно работата ни в тази насока.
Skip to content