0538/4 43 15 info@velikipreslav.bg
Изберете страница

Екокалендар, кампании и инициативи


 

Съобщение 2023

 


 

ЧАСЪТ НА ЗЕМЯТА 2021 г.

На 27 март (събота), между 20,30 ч. и 21,30 ч., повече от един милиард души по целия свят ще изключат осветлението си за един час и за поредна година ще се включат в инициативата на международната природозащитна организация „WWF” за противопоставяне на промените в климата.

Часът на Земята е световна инициатива, която привлича вниманието на хората към проблемите на околната среда и им дава възможност да заемат активна позиция за решаването им. Акцията се основава на едно съвсем просто действие – изключване на всички светлини за един час, като послание за нуждата от незабавни мерки срещу промените в климата.

Тази година фокусът на международната кампания на WWF ще бъде върху опазването на биоразнообразието, което намалява с драстични темпове. Само за 50 години сме изгубили 68% от популациите на диви животни. Затова Часът на Земята в България ще обърне специално внимание на грижата за един емблематичен за нашите гори вид – кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години.

Продължавайки традицията, Общинска администрация Велики Преслав за поредна година подкрепя световната кампания и приканва своите жители, институции и собственици на обекти да вземат участие в нея.

Предвид епидемичната обстановка в страната, тази година празникът ще бъде отбелязан с онлайн концерт с български изпълнители и с угасване на светлините у дома.

Изключването на светлините на Земята за час само по себе си няма да спре глобалното затопляне. Така обаче, заедно с още над 1 милиард души по света, всеки един от нас ще демонстрира, че не е безразличен.

Общинска администрация Велики Преслав

 


 

Със забавна еко проява Община Велики Преслав отбеляза Европейската седмица на мобилността. Празникът се проведе на 19 септември в градския парк, а организатори на събитието бяха Регионална инспекция по околна среда и водите – Шумен и Община Велики Преслав с подкрепата на  Център „Европа Директно“  – Шумен.

С грамоти, награди и аплодисменти бяха отличени най-старателните в рисуването, най-бързите и силни в подвижните игри. Входната алея на градския парк грейна с  цветните рисунки и щастливите усмивки на малките художници. Събитието бе посветено на темата  на Европейската седмица на мобилността през тази година: „Безопасно ходене и колоездене“ под мотото: „Върви с нас“.

 

 


Да изчистим България заедно


„Екомакс“ ООД съвместно с Община Велики Преслав организира кампания по безвъзмездно приемане на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване.


 

 

 

На 30 март (събота), между 20,30 ч. и 21,30 ч., повече от един милиард души по целия свят ще изключат осветлението си за един час и за поредна година ще се включат в инициативата на международната природозащитна организация „WWF” за противопоставяне на промените в климата.

 

Часът на Земята е световна инициатива, която привлича вниманието на хората към проблемите на околната среда и им дава възможност да заемат активна позиция за решаването им. Акцията се основава на едно съвсем просто действие – изключване на всички светлини за един час, като послание за нуждата от незабавни мерки срещу промените в климата.

 

Тази простичка идея много бързо завладява сърцата  и умовете на хората  по целия свят, като от кампания започнала през 2007г. в град Сидни, Австралия, само година по – късно това събитие се разраства до една от най-сериозните  световни инициативи в тази област с над 100 млн. участници в 35 държави. През 2009г. в кампанията „Часът на Земята”  за първи път се включват и български градове и общини.

 

Продължавайки традицията,  Общинска администрация  Велики Преслав за поредна година подкрепя световната кампания и приканва своите жители,   институции и  собственици на обекти да вземат участие в нея.

 

Изключването на светлините на Земята за час само по себе си няма да спре глобалното затопляне. Така обаче, заедно с още над 1 милиард  души по света, всеки един от нас ще демонстрира, че не е безразличен.

 

 Общинска администрация Велики Преслав

 


 

Европейска седмица за намаляване на отпадъците 17-25 ноември 2018г

Вярваме, че за да формираме екологично мислене в младите хора на общината, те трябва да бъдат наш основен събеседник в разговорите ни. Затова, беше приятно да усетим вълнението, което изпълни нашите приятели от 5 „а“ клас на ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Велики Преслав при съвместното ни посещение вчера в „Плиска ойл“ ЕООД. Интересният и увлекателен разговор на производствения директор – инж. Карен Гарабедян предизвика остроумните въпроси на гостите, които видяха как отпадъкът (слънчогледовата люспа) от процеса на производство на рафинирано слънчогледово олио служи за изходна суровина от която се произвеждат пелети за отопление. Учениците използваха възможността и предновогодишно си пожелаха през 2019 – та година, съвместно да посетим и други интересни за тях екологични обекти.

Skip to content